ÖZKAYNAKLARIMIZ TÜKENMEKTE!
Alternatif su kaynaklarına ilişkin teknolojilerin kullanılması, su sıkıntısının etkilerinin giderek daha da hissedilmeye başlandığı son dönemde, tüm Dünya’da giderek daha da yaygınlaşmaktadır. Sahip olduğumuz su potansiyeli ve gelecek 20 yıl içerisinde öngörülen su miktarı henüz ülkemizde aktif olarak kullanımı yeterli düzeyde olmayan bu teknolojilerin biran önce kullanılmaya başlanılmasını gerekli kılmaktadır. Binalarda su korunumu için alınabilecek önlemleri; yenilikçi teknolojilere sahip sağlık gereçleri ile su tüketiminin azaltılması, binalardaki su tesisatlarındaki kayıp ve kaçakların giderilmesi, yağmur suyu gibi alternatif kaynakların kullanılması, evsel nitelikli atıksuların arıtılarak tekrar kullanılması, su sıkıntısının yoğun olarak yaşandığı bölgelerde deniz suyundan tatlı su elde edilerek kullanılması şeklinde sıralayabiliriz.
Günümüzde tatlı su kaynaklarının hızlı biçimde tüketilmesi ve kirlenmesi gibi sebeplerden ötürü gri suyun arıtılarak kullanılmasının yanında alternatif bir kaynak olan yağmur suyunun da kullanılması gündeme gelmiştir. Pekçok ülkede bu yöntem ile kullanım suyundan büyük ölçüde tasarruf edilerek, su tüketim oranları daha alt sınırlara çekilmiştir. Bu yöntemlerden biride sarnıç sistemidir.
SARNIÇ SİSTEMİ NEDİR?
Sarnıç, içinde su biriktirmek için yer altında yapılan depo olmakla birlikte saçtan yapılmış tatlı su deposudur. Yani kısaca Yağmur Suyu Toplama, Biriktirme ve Geri Kullanımı için kullanılan yöntemlerden biridir. Yağmur suları, yeşil alanların sulanmasında, tuvaletlerde, araba yıkanması gibi birçok amaç için kullanılabilir.
Eskiden evlerin bodrum katlarındaki küçük sarnıçlarda, damdan alınan yağmur suyu biriktirilirdi. Daha eski dönemlerde de suyu bir mahalle ya da kent halkı tarafından kullanılmak üzere, çok daha büyük boyutlarda sarnıçlar yapılırdı.
Şehir ve kalelerde nüfusa göre bazan çok sayıda, bazan sayıca az fakat hacmi büyük sarnıçlar yapılmıştır. Eski Ortadoğu şehirlerinin sarnıçlar sayesinde varlıklarını sürdürdükleri söylenebilir. Devamlı güneş altında kalması suyun çabuk bozulmasına yol açtığı için genellikle sarnıçların üzeri kapalıdır veya yer altına yapılmıştır.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIR?
Yağmur suları sarnıçlarda toplanmaktadırlar. Sarnıçlar genellikle yere gömülü olarak ve su sızdırmayacak biçimde yapılırlar. Çatı, teras ve temiz beton avlulardan toplanan sular sarnıca verilmektedirler.
Sarnıç uygulamaları özellikle yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olduğu, buna karşın yeterli yağışın bulunduğu yerler ve merkezi su temini altyapısı bulunmayan yerleşimler için ideal çözüm olarak sunulmaktadır.
- Sarnıçların kullanılabileceği yerler arasında kırsal alanlar, kıyı bölgeleri, kurak, yarı kurak alanlar, adalar ve dağınık yerleşimler yer almaktadır.
- Tipik bir sarnıç sistemi 4 bileşenden oluşmaktadır. Bunlar;
- Yağmur suyunun binaların çatılarından veya zeminden toplanması,
- Oluk sistemi ile iletiminin sağlanması,
- Yağmur suyu deposunda biriktirilmesi,
- Arıtılarak bina içine iletilmesidir.
- Şehir, kasaba ve köylerin su ihtiyacı yağış, yüzeysel ve yeraltı sularından temin edilmektedir.
YAĞMUR SUYU TOPLAMA
Türkiye’deki yağmur rejimi bu tip toplama sistemleri için uygundur.
- Konya Meram ilçesinde yapılan bir çalışmada, 4 kişilik bir ailenin kullandığı, 200 m2 su tutma alanı ve 100 m2 suyu az kullanan bitkilerin ekildiği bahçesi olan bir konutun su ihtiyacı hesaplanmıştır. 20–25 tonluk depolama tankı kullanılarak Eylül ve Ekim ayları haricindeki diğer 10 ayda tamamen yağmur suları ile ailenin su ihtiyacı karşılanabilmektedir.
- Günümüzde özellikle, önemli miktarlara ulaşan sulama suyu ihtiyacı için genellikle içilebilir şebeke sularının kullanılması, hem çevresel hem de ekonomik açıdan önemli bir kayıptır. Bunun için bazı toplu konut alanlarında, atıksuların dönüştürülerek yeniden kullanılma çabaları olsa da, bunlar henüz çok yetersizdir.
- Diğer su etkin uygulamalarla birlikte, yağış bakımından uygun bölgelerde yağmur suyu toplama sistemlerinin kullanılmasıyla çok yönlü yararlar sağlanacağı açıktır.
YAĞMUR SULARI VE POTANSİYEL KULLANIM ALANLARI
Yeşil Alanları Sulama
- Öğle saatlerinde yapılan çiçek-çim sulama işlemi suyun fazlasıyla buharlaşarak bitkilerin zarar görmesine sebep olduğundan bu sürecin sabah ve akşam saatlerinde yapılması bitkilerin korunması açısından önemli ve yararlı olmaktadır.
Tuvalette Su Kullanımı
- Almanya Bad Berka’daki bir hastane yağmur suyunu kullanarak su tüketim maliyetlerini %20 oranında azaltmayı başarmıştır. Bu miktar 2000 yılında yaklaşık 36.144 m3 olmuştur. 2006 yılına kadar elde edilen tasarruf ise yaklaşık 1,5 Milyon Euro’dur.
Çamaşır Yıkama
- Dermatolojik araştırmalar, yağmur sularının ev ve işleri için de kullanılabileceğini göstermiştir. Yağmur suyunda yıkanmış çamaşırlar ile içme suyunda yıkanmış çamaşırlar arasında bakteriyolojik açıdan hiçbir farklılık olmadığını göstermiştir.
YAĞMUR SULARININ TOPLAMA MİKTARI
- Türkiye uzun yıllar ortalama yağış miktarı 574 mm Diğer bir deyişle: m2 ‘ye 574 L su düşmektedir.
ÖRNEK
- 574 litre x 100 m2 = 57,400 litre ~ 57 ton/yıl su toplanabilir.
- Yağış düzensizlikleri/depo doluluğu, farklı çatı malzemeleri, çatıdan seken su, farklı oluk sistemleri gibi nedenlerden oluşan kaçakları hesaba katmak üzere, çıkan rakam 0.75 emniyet katsayısı ile çarpıldığında • 57 x 0.75 ~ 42 ton/yıl su toplanarak depolanabilir.
- 5 kişilik bir ailenin yaşadığı düşünülürse 5x 150 L/kişi.gün= 750 L/gün
- Toplanan yağmur suyu ailenin 56 günlük; yaklaşık 2 aylık su kullanımına karşılık gelmektedir.
DÜNYADAKİ YASA VE TEŞVİKLER
Yağmur suyunun toplanılarak binalarda kullanımının yaygınlaştırılması, farklı ülkelerde farklı teşvik ve yasalarla desteklenmektedir. Örneğin;
Yağmur Suyu Kullanımına İlişkin Yasa ve Yönetmelikler
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, çatıda toplanan yağmur suyunun bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını sağlamak amacıyla yeni binalara ‘YAĞMUR SUYU TOPLAMA SİSTEMİ’ yani sarnıç sistemi kurulması zorunlu hale getirildi.
Yıllardır uyguladığımız sistemlerin zorunlu hale getirilmesi hem doğamız hem de yakın gelecek nesillerimiz için büyük bir fayda sağlamıştır. Doğa dostu bir firma olduğumuz için bu ve bunun gibi geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji sistemlerinin destekleyicisiyiz.
Tüm projelerinizde yanınızdayız.
Teknik destek ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.