Dünya fosil yakıtlara mecbur değil. Gelecek güneş enerjisinde!
Yenilenebilir enerji olarak günümüzde ve geleceğin en önemli kaynakları arasında güneş enerjisi gelmektedir. Doğrudan ve güvenli şekilde düşük maliyetler üzerinden pek çok farklı alan için kullanılabilecek enerji imkanı sağlamaktadır.
Güneşten gelen ışınlar herhangi bir zararlı gaz salınımı gerçekleştirmediğinden dolayı, sağlıklı şekilde ve güvenli enerji potansiyeli oluşturmaktadır. Bu doğrultuda özel sistemler ile beraber güneş ışınları günümüzde absorbe edilmekte; depolamakta ve aynı zamanda doğrudan kullanılmaktadır. Bu durum ev ya da işyerleri ile beraber birçok farklı alanda etkin bir potansiyel teşkil ediyor. Özellikle doğaya zarar vermeyen ve yenilenebilir enerji kaynağı olması ile her açıdan geleceğe ışık tutan önemli bir kaynak olarak öne çıkıyor.
Farklı tepkimeler üzerinden meydana gelen güneş ışınları, atmosfer sayesinde belirli bir oranda dünyaya yansımaktadır. İnsan sağlığını tehdit etmeyecek noktada yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının, özel paneller ile elektriğe dönüşmesi sağlanır.
Güneş enerjisi kısacası yenilenebilir ve kirlenme yaratmayan temiz enerji kaynağı olarak tabir edilmektedir. Özellikle petrol ve doğalgaz gibi kaynakların yavaş yavaş azalması ile son bulacağı düşününce, güneş enerjisinin geleceğin en önemli kaynakları arasında yer aldığını söylemek mümkün. Sonuçta nüfus ve sanayileşmenin de sürekli artması ile beraber, enerjiye ihtiyaç her zamankinden çok daha yüksek noktaya ulaşmış durumda. Daha düşük maliyet ile temiz enerji kaynağı konusunda, elektrik üretimi açısından güneş enerjisinin payı her geçen gün artış göstermektedir.
GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTİRİK NASIL ÜRETİLİR?
Güneş ışınlarından faydalanma konusunda solar sistem ya da güneş paneli ismi verilen sistemler kullanılmaktadır. Güneşten gelen fotonlar bu paneller üzerinde toplanır. Fotonların taşımış olduğu enerji ise elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülür. Özellikle panellerin üst ve alt kısımlarında voltaj oluşumu sağlanır. Böylece elektrik devresi ile elektrik teçhizatı üzerinden enerji akışı gerçekleşir. Ele alınan bu akış ve sistem ise fotovoltaik olarak bilinmektedir. Güneş enerjisini elektriğe çeviren güneş pilleri hücresi olarak da ele alınabilmektedir.
Güneş panellerinden ulaşan doğru akım alternatif akıma dönüştürülmek suretiyle elektrik enerjisi elde edilir. Yapıların farklı noktalarına montajı gerçekleştirilen paneller doğrultusunda bu enerji akışı sağlanır. Ayrıca süreç içerisinde birçok farklı ekipman da kullanılmaktadır. Böylece devamlı olarak enerji akışı sağlanmak suretiyle elektrik enerjisi ve sıcak su elde edilir. Konnektörler, paralelleme panoları, güneş paneli, alçak gerilim pano ve şalt ekipmanları gibi birçok sistem kullanılarak, güneş enerjisi elde edecek cihaz hazır hale getirilir.
GÜNEŞ PANELLERİ SÜREKLİ BAKIM GEREKTİRİR Mİ?
Çok fazla değil. Güneş panelleriniz kendileri çok uzun yıllar boyunca fazla bakım gerektirmeden dayanabilir sadece sisteminizin ömrü boyunca sistemin bir parçası olan inverterü bir kez değiştirmeniz gerekecektir.
GÜNEŞ PANELLERİ BULUTLU, YAĞMURLU VEYA SOĞUK GÜNLERDE ÇALIŞIR MI?
Evet, güneş panelleri bulutlu, yağmurlu ve / veya hava soğuk olduğunda halen çalışmaya devam eder.
Bulutlar ve yağmur güneş panelleri için ideal midir?
Tabii ki değil. Doğrudan güneş ışığında en etkili çalışma rejimine sahiptirler. Ancak güneş panelleri, güneş bulutlar tarafından engellendiğinde hala güç üretebilir aslında, uygun bir elektrik kaynağı olarak kalması için bu bile fazlasıyla yeterli. Örneğin Almanya’yı ele alalım. Özellikle sıcak veya güneşli değil, yine de güneş enerjisinde bir dünya lideridir. Güneş panelleri ısı ile değil, ışıkla elektrik üretiyor, burada önemli olan ışınların derecesidir ve teknolojinin çalışma şekli nedeniyle, sıcak olanlarda olduğu kadar soğuk sıcaklıklarda da daha etkili olmasa da elektrik üretebiliyorlar.
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
Güneş enerjisi sistemleri sıcak su üretiminden, elektrik enerjisi üretimine kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları:
- Sıcak su temini,
- Binaların/Bir şeyin ısıtılması,
- Binaların/Bir şeylerin soğutulması,
- Buhar elde edilmesi,
- Elektrik üretimi
GÜNEŞ ENERJİSİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
- Bol ve tükenmeyen yenilenebilir enerji kaynağıdır.
- Temizdir, çevreyi kirletici, duman, gaz, karbon monoksit, kükürt ve radyasyon vb. atıkları yoktur .
- Yerel uygulamalar için elverişlidir. Enerjiye ihtiyac duyulan, hemen her yerde kullanılabilir.
- Dışa bağımlı olmadığından, doğabilecek ekonomik bunalımlardan bağımsızdır.
- İşletme giderleri son derece düşüktür.
GÜNEŞ ENERJİSİNİN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
- Kesikli bir enerji kaynağıdır.
- Enerji ihtiyacının çok olduğu kış aylarında güneş ışınımı az, geceleri ise hiç yoktur.
- Güneş ışınımından yararlanılan birçok sistem yüksek ilk yatırım maliyetleri nedeniyle uzun geri ödeme sürelerine sahiptir.
- Sürekli olmadığından ısı depolama gerekmekte olup depolama imkânları ise yüksek maliyetli ve sınırlıdır.
- Güneş ışınımından faydalanılan sistemlerin, güneş ışığını sürekli alabilmesi için çevrenin açık olması, gölgelenmemesi gerekmektedir.
- Birim yüzeye gelen güneş ışınımı az olduğundan geniş toplayıcı yüzeylere ihtiyaç vardır
- Güneş enerjisinin yoğunluğu azdır ve sürekli değildir. İstenilen anda istenilen yoğunlukta bulunamayabilir.
BİZ NE YAPIYORUZ?
Enerji kullanım miktarı göz önüne alınarak yapılan keşiften sonra ,
projelendirme yapıyoruz. Anahtar teslim kurulumu gerçekleştirerek kullanıma
hazır hale getiriyoruz.
Teknik destek ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.